Amerikaanse onderzoekers ontdekten hoe de afweerreactie die leidt tot diabetes type 1 reeds zeer vroeg kon opgespoord worden.
Een studie, uitgevoerd in 4 landen, volgt meer dan 8.000 kinderen met een verhoogd risico op diabetes type 1 en test het bloed van deze kinderen op de aanwezigheid van bepaalde antilichamen die de insulineproducerende cellen aanvallen.
De antilichamen vroeg ontdekt
De onderzoekers zochten vooral naar de twee antilichamen, IAA en GADA die de insuline aanvallen, dan wel in de insulineproducerende cellen aanwezig waren.
Men stelde vast dat wanneer men na het eerste antilichaam ook een tweede kon terugvinden de kinderen diabetes ontwikkelden, al kon dit evenwel nog 20 jaar duren.
Verhoogd risico door genen en infectie door virussen
Van de kinderen uit het onderzoek bleek een kleine groep reeds meteen de beide antilichamen in het bloed te hebben, 40% van hen ontwikkelde inmiddels reeds diabetes.
Welke prikkel het eigen afweersysteem de cellen doet aanvallen is niet helemaal duidelijk. Volgens onderzoeker Ake Lernmark zou een infectie met een virus een mogelijke theorie kunnen zijn.
bron : Diabetesfonds.nl